BIJZONDERE KAASSOORTEN

Onze bijzondere kazen bestaan uit een wisselend  assortiment unieke en eigenzinnige kazen, soms tijdelijk in ons assortiment maar altijd zeer bijzonder. Zo hebben wij onze eigen Proosdij Kaas. Noemenswaardige kazen zijn : de Gooische Pikante, Twentse Bunkerkaas, Eminence Gris in 4 verschillende soorten ( Deze kaas wordt in Frankrijk in een grot gerijpt)

Kaas

NOORD HOLLANDSE KAZEN

Noord Hollandse kazen zijn bijzonder smaakvol en staan garant voor verantwoord genieten. Typisch voor de Noord Hollandse kaassoorten van onze kaasmaker is hun lage zoutgehalte. Deze kaas is soepel van karakter en heeft een smeuige zuivelsmaak. Onze Noord Hollandse kazen zijn gegarandeerd gemaakt van 100% Noord Hollandse weidemelk. En dat proef je! Onze Noord Hollandse kaas is een door de EU erkende en beschermde kaassoort, dit herken je aan het rode BOB-zegel. 

Bij van Proosdij Kaas & Delicatessen draait het natuurlijk maar om een ding : kaas.  In onze winkel vertellen we je met liefde alles over wat we weten van het gele goud. Hieronder vind je onze vijf product groepen, waarmee je alvast een idee krijgt van ons uitgebreide kaasassortiment.

BOERENKAAS

Boerenkaas is pure Hollandse glorie. Niets voor niets heeft de Europese Unie officieel de status van Gegarandeerde Traditionele Specialiteit (GTS) gegeven. Alleen kaas die ambachtelijk gemaakt is op de boerderij uit zogenaamde 'rauwe' melk van eigen veestapel mag boerenkaas worden genoemd.

Onze boerenkaas wordt gemaakt op speciaal geselecteerde boerderijen in de Hollandse polders. Aan de basis ligt onbehandelde melk van eigen koeien. Deze melk wordt binnen 24 uur volgens authentiek familierecept verwerkt tot boerenkaas. Vervolgens krijgt de boerenkaas ruim de tijd om op smaak te komen in een traditioneel kaaspakhuis.

GEIT - EN SCHAPENKAAS

Op een van de meest Noordelijke plekken van ons land in het Friesche plaatsje Morra, vlak bij het lauwersmeer en de Noordzee in Unesco gebied ligt de familieboerderij Rispens.

Ze houden hier onder andere de Franse schapensoort Lacaune die relatief veel melk produceert voor een schaap. Van deze melk maken ze heerlijke Friesche schapenkaas die een mooie volle smaak heeft. De kaas is verkrijgbaar in belegen, oud en met truffel.

 

De basis van onze half harde geitenkaas is de beste geitenmelk die er te vinden is. Deze eersteklas melk komt van boerderijen uit Brabant. Hier hebben de witte geiten volop leefruimte en krijgen ze het hele jaar door uitgebalanceerde voeding. Juist hierdoor heeft de melk een ongekend romig karakter. Onze geitenkaas wordt natuurgerijpt op houtenplanken. Zo kan de smaak zich ouderwets in alle rust ontwikkelen. En dat is te proeven!

BUITENLANDSE KAAS

Buitenlandse kazen hebben we minstens zoveel als Nederlandse. In ons assortiment vind je kazen uit alle windstreken: van Noorwegen tot Spanje, van Engeland tot Italie en van Belgie tot Zwitserland.

Een groot deel van onze Franse kazen importeren wij zelf. In Frankrijk werken wij samen met Fromagerie Hennart deze staat bekend om bijzondere ambachtelijke en authentieke versproducten. Dit samenwerkings verbandzijn wij aangegaan om onze klanten regelmatig te verrassen met bijzondere versproducten en speciale en exclusieve perfect geaffineerde Franse kazen waarvoor onze klanten speciaal naar ons toe komen.